De Kracht van Paddenstoelen

"Een gebalanceerd immuunsysteem is de fundering voor een goede gezondheid"

Dr. Leo van Griensven, PhD
Co-owner Fungivital

Immuun Support

Immuunsysteem verbeteren virussen bestrijden

Het immuunsysteem van het lichaam moet in balans zijn voor een optimale effectiviteit. Wanneer het uit balans raakt, kan het overreageren – of – te weinig reageren. Met een onderreactief immuunsysteem wordt het lichaam vatbaar voor virussen, infecties, kanker en andere ernstige ziekten. Een overreactief immuunsysteem kan even schadelijk zijn en is de oorzaak van verschillende allergieën en auto-immuunziekten. Kortom, het in evenwicht houden van het immuunsysteem is een sleutelelement voor het behoud van het algehele welzijn. Lees hier meer over het immuunsysteem versterken.

Mensen en dieren worden geboren met een “aangeboren immuniteit” – dit is geërfd van onze moeders. Dit aangeboren immuunsysteem is niet aanpasbaar – en verandert niet tijdens iemands leven.

Het kan echter worden gekalmeerd of tot actie worden gestimuleerd. Medicinale paddenstoelen zoals Agaricus Blazei Murrill bevatten immuunregulatie die het immuunsysteem kunnen verminderen of activeren, afhankelijk van de behoeften van het lichaam. Het is belangrijk om te onthouden dat medicinale paddenstoelen, net als alle andere natuurlijke voedingssupplementen, geen vervanging zijn voor een gezonde levensstijl die bestaat uit een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Een bekende verbinding die in de celwanden van paddenstoelen wordt aangetroffen en die interageert met de aangeboren immuniteit van het lichaam, zijn relatief grote moleculen die bèta-D-glucanen worden genoemd. Champignons bevatten speciale (1.3) – (1.6) Beta-D-Glucanen, die duidelijk verschillen van plantaardige glucanen. Omdat veel schimmels ziekten veroorzaken, heeft de evolutie menselijke en dierlijke systemen (en zelfs planten) geleerd om schimmelglucan als een potentiële bedreiging te herkennen. Wanneer dieren en mensen in contact komen met bèta-D-glucanen, kunnen de moleculen dus een interactie aangaan met de aangeboren immuniteit van het lichaam. Het is een verbazingwekkend proces – het lichaam bevat van nature fagocytische cellen die al aanwezig zijn in bloed, huid en slijmvliezen. Deze fagocytische cellen hebben speciale receptoren, net als kleine antennes, die de bèta-D-glucaanmoleculen herkennen en zich er vervolgens aan binden. Als dit proces eenmaal is ingeschakeld, stuurt het een “signaal” naar de “Natural Killer-cellen” van het lichaam om te zoeken naar potentiële bedreigingen – bijvoorbeeld om eventuele ziekteverwekkers te zoeken en te vernietigen.

Een studie toonde aan dat het gezuiverde polysacharide van Agaricus Blazei Murill voor 90% uit glucaan bestaat, waarvan de helft bèta-glucaan en een krachtige antioxiderende werking heeft. De helft van het bèta-glucaan bestaat uit lange ketens van 1,6 glucaan, die een immunomodulerend effect hebben in in-vitro systemen. Bovendien was het met dit extract mogelijk om de vorming van bacteriële biofilms, omdat de bacteriën elkaar niet meer herkenden en elkaar daardoor niet meer konden beschermen – dit is de onderdrukking van quorum sensing². 

De Functie van het Brein

De wetenschappelijke gemeenschap begint de belangrijke rol te onderzoeken die paddenstoelen kunnen spelen bij het ondersteunen van de gezondheid van de hersenen. Veel mensen die paddenstoelen supplementen gebruiken, hebben een waargenomen vermindering van stress gemeld, terwijl anderen een verbetering in hun concentratievermogen hebben waargenomen.

Hoewel deze anekdotische verslagen bemoedigend zijn, is er meer wetenschappelijk onderzoek nodig om beter te begrijpen hoe natuurlijk voorkomende paddenstoel verbindingen interageren met de hersenfunctie. Onderzoek toont aan dat bepaalde paddenstoel verbindingen het vermogen hebben om zich te binden aan serotonine receptoren – receptoren die een integraal onderdeel zijn van verschillende biologische en neurologische processen (bijvoorbeeld agressie, angst, eetlust, cognitie, leren, geheugen en stemming).

Functie van het brein

In samenwerking met de Universiteit van Wageningen in Nederland voert Dr. Leo momenteel baanbrekend onderzoek uit naar paddestoel verbindingen die worden aangetroffen in Agaricus Blazei Murill, Amanita Muscaria en Psilocybe Mexicana en hun interactie met serotonin receptoren.

Goede Gezondheid

Gezondheid groenten fruit

Er zijn de afgelopen jaren talloze onderzoeken gedaan naar medicinale paddenstoelen in de hoop hun effect op het welzijn beter te kunnen bepalen. Er zijn echter ook onbewezen gezondheidsclaims op grote schaal verspreid en we dringen er bij consumenten op aan om te onthouden dat voedingssupplementen van paddenstoelen geen vervanging zijn voor een gezonde levensstijl, inclusief een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Lees hier meer over supplementen slikken in het griepseizoen.

Paddenstoelen zijn een hele goede bron van “prebiotica” die nuttige darmbacteriën kunnen helpen stimuleren, wanneer ze worden geconsumeerd als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. 

Paddenstoelen bevatten van nature voorkomende, niet-verteerbare polysacchariden. Dit zijn prebiotica die dienen als een volledig natuurlijke bron van ‘mest’ voor gezonde darmbacteriën. De darmgezondheid en de rol ervan bij de ondersteuning van de immuunfunctie verdienen ook aanvullende wetenschappelijke analyse.

Antibioticaresistentie een bron van wereldwijde bezorgdheid geworden. Naarmate mensen steeds meer dierlijke producten consumeren, neemt hun inname van antibiotica residu toe. Uiteindelijk kan dit leiden tot antibioticaresistentie. 

Antibioticaresistentie is van groot belang voor de volksgezondheid, omdat de antibioticaresistente bacteriën die met dieren worden geassocieerd, pathogeen kunnen zijn voor mensen en gemakkelijk kunnen worden overgedragen op mensen via voedselketens en dierlijk afval.

Dr. Leo heeft met lokale boerderijen in Nederland samengewerkt om een ​​volledig natuurlijke, biologische champignon-voermix te introduceren om de impact op de diergezondheid te evalueren, en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Hij leidt nu een proef met 1400 kalveren waarbij één groep een combinatie van twee biologische paddenstoelen bronnen krijgt: Agaricus Blazei Murill-extract en een gefermenteerd voermengsel met Shiitake (Lentinula edodes). Het is mogelijk dat boeren door de introductie van volledig natuurlijke elementen om de darmgezondheid te verbeteren, verbeteringen zien in bepaalde dierenwelzijn statistieken.

Vraag uw Arts

Voedingssupplementen, zelfs als ze volledig natuurlijk zijn, zijn onder bepaalde omstandigheden mogelijk niet zonder risico. Als u zwanger bent, borstvoeding geeft of een chronische medische aandoening heeft, raadpleeg dan uw arts of apotheker voordat u een supplement inneemt. terwijl paddenstoel-voedingssupplementen op grote schaal worden gebruikt en over het algemeen als veilig worden beschouwd, kunt u het beste uw arts of apotheker raadplegen voordat u deze of andere voedingssupplementen aan uw kind geeft. Als u van plan bent een voedingssupplement te gebruiken in plaats van medicijnen of in combinatie met een medicijn, vertel dit dan eerst aan uw zorgverzekeraar. Veel supplementen bevatten actieve ingrediënten die sterke biologische effecten hebben en hun veiligheid is niet altijd bij alle gebruikers gegarandeerd. Als u bepaalde gezondheidsproblemen heeft en deze producten gebruikt, loopt u mogelijk gevaar.