De therapeutische kracht van medicinale paddenstoelen

Medicinale paddenstoelen die therapeuten adviseren

Gunstige effecten van paddenstoelen

Medicinale paddenstoelen hebben al eeuwenlang een prominente rol in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) vanwege hun gunstige effecten op de gezondheid. Tegenwoordig is er ook in het Westen veel interesse in deze paddenstoelen.  In dit artikel bespreken wij hoe mycotherapie kan bijdragen aan een gezonder en fitter leven en welke vier paddenstoelen hierbij kunnen helpen.

Waarom mycotherapie?

Paddenstoelen hebben een breed scala aan effecten, variërend van culinair en psychedelisch tot uiterst giftig en medicinaal. Sommige soorten paddenstoelen hebben medicinale eigenschappen vanwege hun hoge gehalte aan inhoudsstoffen, met name polysachariden zoals bètaglucanen, die een positieve invloed hebben op onder andere het immuunsysteem. Bovendien bevatten veel paddenstoelen antioxidanten, sterolen, aminozuren, vitamines en mineralen. Bètaglucanen hebben verschillende immuun stimulerende eigenschappen. 

Shiitake (Lentinus edodes), oesterzwam (Pleurotus ostreatus), maitake (Grifola frondosa) en caterpillar fungus (Cordyceps sinensis) zijn rijk aan glucaanbronnen. Cordyceps sinensis  staat ook bekend als “winterworm” of “zomergras” in het Tibetaans/Chinees. Naast hun immuun modulerende werking tonen wetenschappelijke onderzoeken ook aan dat ze ontstekingen kunnen remmen en de bloeddruk, bloedglucose en cholesterol kunnen verlagen.

Wetenschappelijke onderzoeken naar medicinale paddenstoelen

De eerste wetenschappelijke onderzoeken naar medicinale paddenstoelen begonnen ongeveer vijftig jaar geleden in China en Japan. De resultaten waren zo veelbelovend dat paddenstoelen ook in het Westen werden erkend als therapeutische middelen. Mycotherapie, de behandeling met medicinale paddenstoelen, kent een breed toepassingsgebied. 

Welke paddenstoelen worden gebruikt in mycotherapie?

Er zijn ongeveer 700 paddenstoelen bekend met medicinale eigenschappen. Mycotherapie bestaat al duizenden jaren in de traditionele Chinese geneeskunde, waarbij 23 soorten paddenstoelen worden gebruikt bij de behandeling van diverse aandoeningen. Zo zijn Cordyceps Sinensis, Shiitake en Maitake zijn de meest gebruikte paddenstoelen door therapeuten.

Onze Paddenstoelsupplementen